Olivenhøst 2017

Så oprandt den store dag – årets olivenhøst! Én af årets mest spændende havedage.

Foråret og sommeren har været ekstrem tør og vidunderlig varm, så vi har været spændte på hvordan olien fra de 150-årige oliventræer på refugiet ville blive. Men som olivenbonde-grønskollinger er der en masse spørgsmål der trænger sig på. Hvornår høster man egentlig sine oliven? For os er det tredie gang vi presser olie.

Vi har simpelt hen valgt strategien at ændre høsttidspunktet hvert år for at se hvordan det påvirker smag og balance i olien. Hvordan påvirkes  frugt, livlighed og syre og den lækre kraftige pebernote mod slut? I  år har vi valgt at høste lidt senere end sidste år og betydeligt tidligere end første gang. Det er en vildt spændende leg. Udbyttet er lavere ved tidlig høst, men olien er netop derfor mere karakterfuld – og det er lige det vi går efter. Høstudbyttet blev forleden på 528 kg som gav 102 l olivenolie.

102 l olivenolie fra egne træer – en drøm!!

Oliven høstes ved at frugterne bankes af træets grene med lange stokke og falder ned på store net der er bredt ud under træerne. Derefter samles frugterne op i sække af 25 kg og så sidst på dagen er det afsted med alle sækkene til én af de lokale olivenmøller i området. Vi bruger en mølle tæt herpå, hvor olien koldpresses og det er en festdag når olien endelig flyder. På olivenmøllen passerer høsten igennem et kammer der blæser blade væk og derefter skylles olivenerne inden de når frem til selve olivenpressen.

Endelig bliver det vores tur! Hvordan er farven? Hvor meget olie får
vi i udbytte i år? Da den sidste 5 l dunk er proppet til er det hjem for at dufte og smage olien for første gang med brød, flagesalt og et glas vin.

Vi er super tilfredse i år, og de garvede olivenmøllefolk nikkede anerkendende, da vi som olivenpaver kørte afsted med høsten. Vi synes faktisk selv, at det er den bedste olie vi har lavet endnu.

 

 

 




Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *