Granatæbler

Findes der noget smukkere end synet af modne granatæbler der hænger tunge og lysende i deres fine gyldengrønne løv ? Den røde frugt synes i løbet af november måned helt at briste af lutter frodighed, når den står halvåben og frister med sine søde, saftige og dybrøde kerner. Vi bruger dem hver dag sålænge sæsonen giver mulighed for at plukke dem her uden for døren! Nederst to opskrifter med granatæble, først en marmelade med granatæble, hindbær, appelsinsaft og -skal, og lidt finthakket rosmarin som en perfekt og syrlig rød julemarmelade, og dernæst opskriften på en frisk og læskende yoghurt is med de knaldrøde granatæblekerner.

Her i det katolske Granada, hvor man finder granatæblet indgraveret på alt fra våbenskjold til kloakdæksler, siges det at frugten symboliserer Jomfru Maria der omfavner alle guds børn. Navnet stammer fra det latinske granatum der betyder mange frø.

Granatæbletræet er ikke noget særlig højt træ, der oftest mere ligner en 3-5 meter høj busk, men en sjælden gang i mellem støder man her i egnen på et ældgammelt eksemplar med kraftige og krogede stammer, der vidner om et langt liv og nemt kan være flere hundrede år gammelt. 

Granatæblets anvendes i mange sammenhænge, og vi plukker dem altid fra buskene langs de stier vi går i dalen når vi går tur. Vi spiser dem hver eneste morgen i sæsonen sammen med yoghurt, bruger dem i salater og i retter fra middelhavsområdet. Vi har også prøvet, at koge saften fra hundredevis af granatæbler ind til molasse, der er vidunderlig som smagsgiver i retter fra fx Nordafrika.

Granat-hindbær marmelade

Yoghurtis med granatæble



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *